Mamy 2 produktów w tej kategorii

Mamy 2 produktów w tej kategorii

Kilka słów o roszponce

Roszponka to jadalna, jednoroczna lub dwuletnia roślina wchodząca w skład rodziny kozłkowatych (jest ona spokrewniona z kozłkiem lekarskim czyli walerianą). Łodyga roszponki w sprzyjających warunkach osiąga 20 centymetrów wysokości. Ciemnozielone, łopatkowate liście tej rośliny są zebrane w rozetę. Kwiaty roszponki mają niebieskie zabarwienie. Okres kwitnienia rozpoczyna się w lipcu i trwa do czerwca. Roszponkę w naturalnych warunkach można spotkać w Europie, Afryce Północnej i Azji Mniejszej. Roślina w naturalnych warunkach spotykana jest na zboczach, przy drogach, na polach uprawnych. Jej uprawa na szeroką skalę rozpoczęła się dopiero w XX wieku. Liście roszponki zawierają w swoim składzie witaminy, minerały, chlorofil, błonnik i olejki eteryczne.

Jak wygląda uprawa tej rośliny

Jeżeli posiadamy ogród i chcemy cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanych warzyw, zdecydowanie warto jest pomyśleć o posadzeniu nasion roszponki. Roślina ta nie ma szczególnie dużych wymagań jeżeli chodzi o uprawę, dlatego poleca się ją nawet początkującym ogrodnikom. Dla roszponki dobrze jest zarezerwować stanowisko słoneczne, ewentualnie częściowo zacienione. Optymalna gleba dla tej rośliny jest przepuszczalna, zasobna w składniki odżywcze, o pH zbliżonym do obojętnego. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie jest gorszej jakości (ale nie jest podmokła), również możemy posadzić na niej roszponkę. Nasiona roszponki wysiewa się do gruntu zazwyczaj od lipca do sierpnia (roślina ta często wykorzystywana jest jako poplon). Zbiór liści możliwy jest po 3 miesiącach od momentu posadzenia nasion. Roszponka potrzebuje takich zabiegów pielęgnacyjnych jak odchwaszczanie, regularne podlewanie (nawadnianie jest konieczne zwłaszcza podczas suszy), spulchnianie gleby, nawożenie przy pomocy nawozów organicznych (na przykład kompostu).

Kupujemy nasiona roszponki

Roszponka to roślina, którą spożywa się zazwyczaj na surowo. Z tego względu niezwykle ważne jest, żeby sadzić ją tylko z ekologicznych, starannie wyselekcjonowanych nasion. W najlepszej jakości nasiona możemy zaopatrzyć się u renomowanych producentów. Pamiętajmy, że opakowanie nasion musi być dobrze opisane i posiadać ważną datę przydatności (niestety nasiona roślin po upływie pewnego czasu tracą zdolność kiełkowania). Nigdy nie kupujmy nasion sprzedawanych na wagę i nasion, co do których pochodzenia nie mamy pewności. Mogą być one niepełnowartościowe, chore, przeterminowane, a nawet zawierać larwy szkodników zabójczych dla roślin znajdujących się w naszym ogrodzie.