Mamy 12 produktów w tej kategorii

Mamy 12 produktów w tej kategorii

Szpinak – podstawowe informacje

Szpinak to niezwykle zdrowa, wywodząca się z Azji jednoroczna roślina, która wchodzi w skład rodziny szarłatowatych. Jest on spokrewniony między innymi z komosą czy szarłatem. Liście szpinaku są skupione w rozecie. Charakteryzują się one zmiennym kształtem – spotkamy liście owalne i strzałkowate. Roślina osiąga zazwyczaj do 50 centymetrów wysokości (można spotkać także okazy dorastające do 100 centymetrów). Szpinak posiada palowy korzeń, który może osiągać nawet 180 centymetrów długości. Łodyga szpinaku początkowo jest silnie skrócona, jednak wraz ze wzrostem rośliny zaczyna się wydłużać. Drobne kwiaty szpinaku mają barwę białą lub kremową. Szpinak uprawia się dla liści, które są zasobne w składniki odżywcze. Można spożywać je na surowo, a także poddawać obróbce termicznej. Są one ważnym elementem współczesnej kuchni. Szpinak uważany jest przez ogrodników zarówno za dobry poplon, jak i przedplon. Cechuje go krótki okres wegetacji.

Ważne informacje na temat uprawy szpinaku

Uprawa szpinaku w Polsce jest coraz bardziej popularna. Roślina nie jest szczególnie wymagająca, dlatego poleca się ją nawet początkującym ogrodnikom. Ważne jest, żeby wybrać dla szpinaku stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od silnego wiatru. Jeżeli chodzi o podłoże, najlepiej sprawdzą się gleby umiarkowanie wilgotne, zasobne w składniki odżywcze, niezakwaszone, piaszczysto-gliniaste. Nasiona szpinaku można sadzić nawet w cięższym podłożu. Nasiona szpinaku można sadzić do gruntu w różnych terminach – zarówno w marcu, w sierpniu, jak i we wrześniu. Upewnijmy się jednak czy wybrana przez nas odmiana może być sadzona w danym okresie. Jako, że szpinak bardzo intensywnie się rozrasta, musimy pamiętać, żeby sadzić jego nasiona w co najmniej 30-centymetrowej odległości. Roślina powinna wykiełkować po około 2 tygodniach. Ogrodnicy radzą, żeby sadzić szpinak po grochu, fasoli, kapuście, marchwi czy wczesnych ziemniakach. W ogrodzie warzywnym dobrym towarzystwem będzie dla niego seler, cukinia, rabarbar, truskawka, pomidor, rzepa lub por.

Wybieramy pełnowartościowe nasiona szpinaku

Szpinak dobrze jest sadzić z pełnowartościowych, ekologicznych nasion. Możemy je znaleźć w ofercie renomowanych producentów. Zaleca się kupowanie tylko takiej ilości nasion szpinaku jaką jesteśmy w stanie jednorazowo wykorzystać. Nie kupujmy ich na zapas, gdyż posiadają one ograniczoną w czasie zdolność kiełkowania. Unikajmy kupowania nasion szpinaku na wagę.