Mamy 2 produktów w tej kategorii

Mamy 2 produktów w tej kategorii

Rzepa – warzywo, które warto mieć pod ręką

Rzepa to warzywo o charakterystycznych (przez niektórych uwielbianych) walorach smakowych. Uprawia się ją dla korzeni, które bardzo przypominają korzenie doskonale nam znanej rzodkiewki. Korzeń rzepy dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, błonnik, karotenoidy (między innymi ważną dla prawidłowego funkcjonowania naszych oczu luteinę). Zawiera ona ponadto pewne ilości magnezu, siarki, wapnia, potasu i fosforu. Rzepa znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Od lat znane są jej właściwości kosmetyczne, a przede wszystkim korzystny wpływ na włosy. Ekstrakty z rzepy znajdują się w niektórych szamponach i odżywkach przeznaczonych dla włosów wypadających, przetłuszczających się, posiadających skłonność do łupieżu.

Co musisz wiedzieć o uprawie rzepy z nasion

Uprawa rzepy w ogrodzie wygląda podobnie niezależnie od tego jaką odmianę zdecydujemy się posadzić. Rzepa jest rośliną dwuletnią, która w pierwszym roku wytwarza korzeń i liście, w drugim natomiast pędy kwiatostanowe. Odpowiednie stanowisko dla rzepy jest nasłonecznione. Roślina ta wykazuje odporność na mróz, dlatego może zimować w glebie. Gleba do uprawy rzepy musi być żyzna, przepuszczalna (w przypadku tego warzywa dobrze sprawdzi się podłoże piaszczysto-gliniaste), o pH zbliżonym do obojętnego, a także stale wilgotna. Rzepa należy do warzyw, które potrzebują stałego nawadniania. Brak dostępu do wody (nawet przez pewien czas) może prowadzić do deformacji korzenia. Zabiegiem pielęgnacyjnym, o którym trzeba pamiętać podczas uprawy rzepy jest odchwaszczanie (chwasty są niebezpieczne zwłaszcza dla młodych roślin, gdyż konkurują z nimi o dostęp do wody i substancji odżywczych znajdujących się w glebie).

Wybieramy wysokiej jakości nasiona rzepy

Będziemy cieszyć się dorodną i zdrową rzepą pod warunkiem, że zapewnimy jej odpowiednie warunki wzrostu, a dodatkowo będziemy uprawiać ją z wysokiej jakości nasion. Nasiona są w tym procesie bardzo ważne, gdyż to od nich zależy czy roślina wykiełkuje czy nie będzie chora. Na rynku nie brakuje słabej jakości nasion – często są to nasiona na wagę, które choć sprzedawane w okazyjnej cenie, często są przeterminowane lub uszkodzone. Jeżeli chcemy mieć pewność, że sadzimy nasiona pełnowartościowe, najlepiej jest kupić je od renomowanego producenta. Sprawdzeni producenci to gwarancja, że nasiona rzepy pozyskiwane są z kontrolowanych, ekologicznych upraw. Pamiętajmy, że nasion nie kupuje się na zapas. Nie mogą być one przechowywane zbyt długo gdyż z czasem tracą zdolność kiełkowania.