Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Szczawik – najważniejsze informacje o roślinie

Szczawik jest to jednoroczna lub wieloletnia roślina wchodząca w skład rodziny szczawikowatych. Jest on spokrewniony między innymi z popularną karambolą. Szczawiki w naturalnych warunkach rosną w Ameryce Południowej i Afryce (rośnie od głównie w cienistych lasach). Najwyższe gatunki szczawików tworzą kępy nie przekraczające 100 centymetrów wysokości (większość z nich jest znacznie niższa; szczawik trójkątny na przykład osiąga do 20 centymetrów wysokości). Liście szczawika są trójkątne, składające się z 3 mniejszych listków. Charakteryzują się czerwonym, a nawet bordowym kolorem. Liście szczawiku otwierają się pod wpływem słońca i zamykają, kiedy zapada zmrok. Roślina wytwarza delikatne, drobne, białe lub jasno-różowe kwiaty, które zebrane są w luźne kwiatostany. Szczawik powinien znajdować się poza zasięgiem dzieci i zwierząt domowych, gdyż spożyty w większych ilościach może przyczynić się do zatrucia.

Uprawa szczawików dla początkujących

Cebule szczawika polecane są nawet początkującym ogrodnikom, gdyż rośliny te nie są szczególnie skomplikowane w uprawie. Najlepiej jest sadzić je na stanowiskach częściowo zacienionych, gdyż w pełnym słońcu ich liście mogą ulec poparzeniu. Szczawnik najlepiej czuje się w temperaturze od 15 do 18 stopni Celsjusza. Nie jest w stanie znieść spadków temperatury poniżej 10 stopni Celsjusza. Odpowiednie podłoże powinno być przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne i zasobne w składniki odżywcze. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę tej rośliny w doniczce – wystarczy nam uniwersalna ziemia do kwiatów. Zabiegi pielęgnacyjne, o których trzeba pamiętać podczas uprawy szczawika to regularne podlewanie (używamy przegotowanej, odstałej wody o temperaturze pokojowej), nawożenie i odchwaszczanie. Szczawiki wykazują stosunkowo wysoką odporność na szkodniki i choroby roślin. Jednak należy pamiętać, że nadmierne podlewanie tych roślin może doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych.

Wybieramy wysokogatunkowe cebule tej rośliny

Kupując cebule szczawika koniecznie upewnijmy się, że pochodzą one od sprawdzonych i renomowanych producentów (nigdy nie kupujmy cebul niepewnego pochodzenia, nawet gdy są one dostępne w atrakcyjnych cenach – istnieje duże ryzyko, że są one chore lub znajdują się w nich larwy szkodników). Idealna cebula powinna być jędrna, w jednolitym kolorze. Niedopuszczalne są jakiekolwiek plamki czy zmiany chorobowe. Cebule należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.