Mamy 5 produktów w tej kategorii

Mamy 5 produktów w tej kategorii

Patisony – warzywa, które przyciągają spojrzenia

Patison to odmiana dyni zwyczajnej, która była uprawiana już przez starożytnych Azteków. Wywodzą się one z Ameryki Południowej. Współcześnie cieszą się popularnością na całym świecie. Choć patisony prezentują się tak efektownie, że może być nam żal je kroić – jak najbardziej nadają się do spożycia. Są one na dodatek bardzo zdrowe. W ich składzie znajdziemy duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, C i E, a także kompleks witamin z grupy B. Atrakcyjne warzywa to również znakomite źródło minerałów. Dostarczą nam one potasu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu, fosforu i manganu. Jak wiele innych warzyw także patisony zawierają błonnik, który w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na pracę ludzkiego układu pokarmowego. Są ponadto bogate w karotenoidy (między innymi luteinę), które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Patisony są szczególnie cenione przez ogrodników ze względu na fakt, że słabo przyswajają metale ciężkie z gleby. Nawet jeżeli rosną w podłożu bardzo zanieczyszczonym tego typu związkami, same są od nich wolne.

Co musisz wiedzieć o uprawie patisonów z nasion

Nasiona patisona najlepiej jest sadzić na stanowisku ciepłym, słonecznym, osłoniętym od wiatrów. Zanim zdecydujemy się na uprawę, musimy zdawać sobie sprawę, że są one wyjątkowo wrażliwe na mróz. Już krótkotrwałe przymrozki mogą doprowadzić do obumarcia rośliny. Przez wzgląd na potrzebę ciepła patisony sadzi się dopiero wówczas, gdy ryzyko przymrozków jest już niewielkie (w Polsce w zależności od regionu jest to połowa lub koniec maja). Podłoże odpowiednie dla patisonów musi być wilgotne, zasobne w składniki odżywcze, o wysokiej zawartości próchnicy i pH zbliżonym do obojętnego. Przed posadzeniem nasion patisona warto jest zasilić podłoże przy użyciu nawozu wieloskładnikowego.

W które nasiona patisona warto zainwestować

Zanim kupimy nasiona patisona, pamiętajmy, że nie wszystkie one nadają się do sadzenia w przydomowym ogrodzie. Zdecydowanie lepiej unikać nasion niewiadomego pochodzenia, a także nasion na wagę. Dobrym wyborem będą natomiast nasiona pochodzące od renomowanych producentów (warto jest kupować od producentów, którzy działają na rynku od dłuższego czasu). Nie kupujemy nasion patisona na zapas, gdyż z czasem tracą one zdolność kiełkowania (jest to więc nie najlepsza inwestycja). Jeżeli jednak mamy ich nadmiar w swoim domu, starajmy się przechowywać je w pomieszczeniach o suchych, w niskich temperaturach.