Mamy 1 produktów w tej kategorii

Mamy 1 produktów w tej kategorii

Kard – egzotyczne warzywo na polskim stole

Kard jest rośliną wieloletnią wchodzącą w skład rodziny astrowatych. Posiada on rozetę dużych, szaro-zielonych, mięsistych liści, których wysokość może przekroczyć 1 metr. Charakterystyczny dla tej rośliny jest także rozbudowany system korzeniowy. Kwiaty kardu mają barwę fioletową lub niebieską i wydzielają bardzo ciekawy „chlebowy” aromat. Roślina jest porośnięta ostrymi, krótkimi kolcami. Karczoch hiszpański jest rośliną bardzo zasobną w składniki odżywcze. Dostarcza nam potężnych ilości witaminy C (jest jednym z lepszych jej źródeł), witamin z grupy B, witamin A, D, E i K. Duża zawartość flawonoidów sprawia, że posiada on działanie przeciwnowotworowe, jest również w stanie opóźnić procesy starzenia się organizmu. Minerały obecne w karczochu hiszpańskim to: magnez, cynk, mangan, fosfor, sód, potas, miedź, żelazo i wapń.

Co musisz wiedzieć zanim rozpoczniesz uprawę kardu

Kard pochodzi z krajów o cieplejszym od polskiego klimacie, dlatego wymaga uprawy pod osłonami. Optymalna temperatura dla uprawy tej rośliny waha się od 20 do 25 stopni Celsjusza. Kard w Polsce uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Idealna gleba do uprawy kardu jest żyzna, ciepła, przepuszczalna, o pH od lekko kwaśnego do obojętnego, koniecznie z wysoką zawartością próchnicy. Nasiona kardu należy wysiewać do doniczek na przełomie lutego i marca. Dopiero gdy sadzonki stają się większe można przesadzić je do gruntu. Zabiegi pielęgnacyjne, bez których roślina ta nie może się obyć to regularne podlewanie, nawożenie przy pomocy nawozów organicznych (możemy wykorzystać kompost lub obornik), usuwanie chwastów (są one zagrożeniem zwłaszcza w początkowej fazie rozwoju rośliny) i spulchnianie gleby. Choroby, które mogą zagrażać karczochom hiszpańskim to szara pleśń, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy i alternarioza. Szkodniki atakujące kard to: różne gatunki ślimaków, mszyce, śmietki i mączliki szklarniowe (zarówno osobniki dorosłe, jak i ich larwy).

Nasiona kardu dla wymagających ogrodników

Ogrodnicy, którym zależy na zdrowych roślinach i obfitych plonach nie powinni oszczędzać na nasionach. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zakup nasion od renomowanych producentów. Pamiętajmy, że sadzić można tylko nasiona nieuszkodzone, zdrowe, posiadający aktualny termin przydatności (nasiona po terminie ważności mogą wcale nie wykiełkować). Zdecydowanie zrezygnujmy z kupowania nasion na wagę i nasion, co do których pochodzenia nie mamy pewności.