Nasiona Rabarbaru
Nasiona rabarbaru to propozycja dla wszystkich tych, którzy regularnie wykorzystują tę roślinę w swojej kuchni. Rabarbar jest znakomitym dodatkiem do deserów, ciast, kompotów czy soków. Dodatkowo posiada właściwości lecznicze. Co powinniśmy wiedzieć na temat uprawy tej rośliny? Jak wybrać pełnowartościowe, wysokogatunkowe nasiona rabarbaru?
Mamy 1 produktów w tej kategorii
Mamy 1 produktów w tej kategorii
Rabarbar – podstawowe informacje
Rabarbar jest wieloletnią rośliną wchodzącą w skład rodziny rdestowatych. Jest on spokrewniony między innymi ze szczawiem, rdestówką czy gryką. Rabarbar jest rośliną uprawną, która w sprzyjających warunkach może osiągać do około 150 centymetrów wysokości. Część podziemna tej rośliny to grube, skrócone kłącze, z którego wyrastają korzenie spichrzowe. Nad ziemią znajdują się rozgałęzione łodygi, liście i pędy kwiatostanowe. Liście mają długie i grube ogonki o barwie zielonej, różowej lub czerwonej. Ogonki liściowe rabarbaru są jadalne i traktowane jako warzywo – znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Rabarbar zawiera spore ilości witaminy C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Jest on źródłem antyoksydantów, a także minerałów – potasu, sodu, żelaza, wapnia i magnezu. Roślina zawiera ponadto kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na ludzki organizm (może odkładać się w postaci kamieni nerkowych). Z tego względu rabarbar powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.
Kilka słów o uprawie rabarbaru
Jeżeli myślimy o posadzeniu nasion rabarbaru w naszym ogrodzie, koniecznie zapewnijmy im stanowisko słoneczne (w ostateczności półcieniste), gdyż dostęp do słońca gwarantuje obfite plony. Odpowiednie dla rabarbaru podłoże powinno charakteryzować się wysoką zawartością wapnia i innych składników odżywczych. Roślina wymaga obfitego nawożenia obornikiem, kompostem, a także nawozami mineralnymi (wybieramy nawozy, które zawierają duże ilości azotu). Gleba dla rabarbaru musi być wilgotna, ale nie podmokła. Roślina nie toleruje również gleb piaszczystych. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku rabarbaru należy regularne podlewanie. Należy pamiętać, że niedobór wody ma wpływ na zmniejszenie plonów. Ważne jest też, żeby rabarbar odchwaszczać. Innym niezbędnym zabiegiem jest usuwanie pędów kwiatostanowych – ich wytwarzanie bardzo osłabia roślinę. Rabarbar sadzi się do gruntu na przełomie września i października, ewentualnie w marcu.
Czym się kierować przy zakupie nasion rabarbar?
Jeżeli chcemy cieszyć się zdrowym, pełnowartościowym rabarbarem, koniecznie posadźmy go z wysokiej jakości nasion. Możemy je kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Starajmy się wybierać tylko nasiona rabarbaru sygnowane logo renomowanych producentów. Nasion nie warto kupować na zapas (mają ograniczoną w czasie zdolność kiełkowania). Jeżeli jednak mamy w domu większą ich ilość – przechowujmy je w suchym i chłodnym miejscu.