Nasiona Szarłat
Nasiona szarłatu to zakup, który zdecydowanie warto rozważyć, gdy szukamy roślin o wszechstronnych zastosowaniach. Szarłat świetnie sprawdzi się w ogrodach o różnych stylach – zarówno ogrodach naturalistycznych, jak i eleganckich ogrodach minimalistycznych. Ciekawostką jest fakt, że szarłat pochłania nawet dwa razy więcej dwutlenki węgla niż inne gatunki roślin.
Mamy 5 produktów w tej kategorii
Mamy 5 produktów w tej kategorii
Szarłat – co musisz o nim wiedzieć
Szarłat (znany także pod nazwą amarantus) jest to roślina jednoroczna lub bylina, która wchodzi w skład rodziny szarłatowatych. Jest on blisko spokrewniony z takimi roślinami jak celozja, iresyna, gomfrena czy wrzosowiec. Warto zdawać sobie sprawę, że szarłat to kilkadziesiąt gatunków roślin. Część w nich uprawiana jest w celach ozdobnych, inne traktowane są jako chwasty, jeszcze inne są cenionymi roślinami jadalnymi. Szarłat w naturalnych warunkach rośnie w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej, a także na południu Europy. Szarłaty mogą być uprawiane na rabatach kwiatowych, na obwódkach rabat. Niektóre z nich można sadzić w doniczkach, a także wykorzystywać jako kwiaty cięte (odpowiednio przygotowane są w stanie przetrwać w wazonie do 7 dni) – są idealnym dodatkiem do suchych bukietów. W polskich warunkach szarłat uprawiany jest wyłącznie jako roślina dekoracyjna.
Uprawa szarłatu w polskim ogrodzie
Żeby uprawa szarłatu zakończyła się sukcesem, ważne jest zapewnienie roślinie odpowiedniego stanowiska. Ze względu na fakt, że szarłat w naturalnych warunkach rośnie w tropikalnym klimacie, dobrze jest go posadzić na stanowisku słonecznym i ciepłym. Stały dostęp do słońca sprawia, że roślina wytwarza duże kwiatostany, a okres kwitnienia może trwać do późnej jesieni (zostaje przerwany dopiero wystąpieniem pierwszych przymrozków). Część ogrodników decyduje się na wysiew szarłatu pod osłonami (w takich warunkach łatwiej jest utrzymać optymalną temperaturę. Idealne dla tej rośliny są gleby lekkie, próchnicze, ciepłe, o dużej zawartości wapnia. Nasiona szarłatu sadzi się na przełomie marca i kwietnia w pojemnikach, które znajdują się w ogrzewanym pomieszczeniu. Rośliny można przesadzić do gruntu dopiero w momencie, gdy ryzyko przymrozków zniknie (w Polsce jest to zazwyczaj pod koniec maja). Sadząc szarłat musimy mieć na uwadze, że roślina będzie się intensywnie rozrastać. Doświadczeni ogrodnicy sugerują, żeby zostawić nawet 50-centymetrowy odstęp pomiędzy poszczególnymi sadzonkami. Szarłaty potrzebują regularnego podlewania, nawożenia nawozami organicznymi, a także przycinania.
Kupujemy najlepsze nasiona szarłatu
Jeśli chcemy otrzymać dorodne i zdrowe rośliny, nie powinniśmy oszczędzać na nasionach. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest kupowanie nasion u renomowanych producentów. Uprawa szarłatu staje się w Polsce coraz bardziej popularna, dlatego nasiona tej rośliny dostaniemy w sklepach ogrodniczych i supermarketach.