Cebulki dymka
Cebule dymki można sadzić w ogrodzie, na tarasie i balkonie, a nawet w donicy na parapecie. Posadzenie cebuli dymki to dla nas gwarancja, że przez cały sezon będziemy mieć dostęp do świeżego szczypiorku. Cebula dymka jest rośliną łatwą w uprawie, dlatego poleca się ją nawet niedoświadczonym ogrodnikom. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć zanim podejmiemy decyzję o zakupie cebul?
Mamy 15 produktów w tej kategorii
Mamy 15 produktów w tej kategorii
Cebula dymka – najważniejsze informacje
Cebula dymka to nic innego jak mała odmiana cebuli zwyczajnej – rośliny wchodzącej w skład rodziny amarylkowatych. Roślina ta wywodzi się z Azji Środkowej. Badania archeologiczne sugerują, że była dobrze znana i uprawiana już 5000 lat temu. Współcześnie cebula dymka uprawiana jest w wielu krajach świata. Jest ona rośliną klimatu umiarkowanego, dlatego jej uprawa w Polsce nie jest trudna. Cebula dymka zawiera wiele cennych dla ludzkiego zdrowia składników odżywczych. Znajduje również wszechstronne zastosowanie w polskiej kuchni. Warto zdawać sobie sprawę, że cebula dymka jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że w pierwszym roku po posadzeniu wytwarza organ spichrzowy (ma on kulisty kształt, a także białą lub kremową barwę), w drugim natomiast wyrastają kwiaty.
Uprawa cebuli dymki
Cebulę dymkę możemy uprawiać z nasion. Inną możliwością jest zakup cebulek w sklepie ogrodniczym. Odmiany cebuli odpowiednie do pozyskania dymki to między innymi Błońska, Wolska, Wenta, Sochaczewska, Karmen czy Supra. Cebula dymka rośnie najlepiej na stanowiskach zacisznych, ciepłych i dobrze nasłonecznionych (można uprawiać ją nie tylko w ogrodzie, ale również w donicy na parapecie). Najlepsze podłoże dla dymki jest zasobne w składniki odżywcze, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne (lepiej jest gdy gleba jest zbyt sucha niż za mokra, gdyż nadmiar wody może doprowadzić do gnicia cebul), o pH kwaśnym lub zbliżonym do obojętnego. Zanim zdecydujemy się na posadzenie cebuli dymki musimy zdawać sobie sprawę, że może ona zostać zaatakowana przez szkodniki lub choroby roślin. Mamy większe szanse na ich uniknięcie, gdy posadzimy cebulę dymkę na stanowiskach, gdzie w poprzednich sezonach rosła fasolka szparagowa, jęczmień, ogórki, dynia, pszenica. Nie należy natomiast sadzić cebuli dymki po burakach, selerze, marchwi i ziemniakach. Doświadczeni ogrodnicy przekonują, że najlepszym sąsiedztwem dla cebuli dymki są pomidory, truskawki, sałata głowiasta czy majeranek. Cebula dymka potrzebuje regularnego podlewania, nawożenia, spulchniania gleby i odchwaszczania.
Wybieramy tylko najlepsze cebule od renomowanych producentów
W przypadku cebuli dymki ogromne znaczenie ma wybór odpowiednich cebul. Zdecydowanie dobrze jest wybierać cebule od renomowanych producentów (pozyskuje się je z kontrolowanych, ekologicznych upraw, co jest dla nas gwarancją bezpieczeństwa). Cebule muszą być jędrne, twarde, pozbawione wszelkich plam i przebarwień.