Nasiona fasoli
Nasiona fasoli mogą okazać się trafionym zakupem nie tylko w przypadku zwolenników kuchni wegańskiej. Fasola jest jedną z najbardziej wartościowych roślin. W jej składzie znajdziemy witaminy, minerały, błonnik, skrobię i dobrze przyswajalne białko. Czym się kierować przy wyborze nasion fasoli? Jaka fasola sprawdzi się najlepiej w naszym przypadku?
Mamy 46 produktów w tej kategorii
Mamy 46 produktów w tej kategorii
Nasiona fasoli: szeroki wybór dla wymagających
Osoby zainteresowane zakupem nasion fasoli mają z czego wybierać. W dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych znajdą oni nasiona fasoli czerwonej, fasoli białej, fasolki szparagowej (odmiany mogą różnić się między innymi kolorem i wielkością). W zależności od potrzeb możemy zdecydować się na fasolę o wartościach użytkowych lub/i dekoracyjnych.
Nasiona fasoli to pozytywny wpływ na zdrowie
Nasiona fasoli mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wiele odmian fasoli to prawdziwe skarbnice witamin, minerałów i innych odżywczych substancji. Fasola jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego roślinnego białka (dlatego nie może jej zabraknąć w diecie wegan), witamin z grupy B, minerałów takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód. Dzięki zawartości minerałów i witamin z grupy B fasola korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia między innymi nasz nastrój, pamięć i koncentrację. Związki zawarte w fasoli mogą obniżać poziom cukru we krwi, dlatego roślina ta polecana jest osobom zagrożonym cukrzycą (włączenie jej do menu może zmniejszać senność poposiłkową).
Czym się kierować przy wyborze nasion fasoli?
Zanim kupimy nasiona fasoli, zadajmy sobie pytanie jakie ma być ich przeznaczenie i gdzie chcemy je posadzić. Część osób kupuje nasiona fasoli wyłącznie ze względu na ich walory dekoracyjne – mają one pięknie prezentować się w altance lub na balkonie. Kupując dekoracyjne odmiany fasoli powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na kwiaty (wybierzmy te, które podobają się nam najbardziej). Jeżeli traktujemy fasolę jako warzywo, przed zakupem sprawdźmy jaką wartość odżywczą ma konkretna odmiana. Pamiętajmy, że nasiona muszą być zdrowe, nieuszkodzone, bez przebarwień i oznak jakichkolwiek chorób. Najbezpieczniej jest kupować nasiona fasoli od sprawdzonych, cenionych producentów.
Co warto wiedzieć o sadzeniu nasion fasoli?
Decydując się na posadzenie nasion fasoli musimy pamiętać, że jest ona rośliną ciepłolubną i wyjątkowo wrażliwą na przymrozki. Fasola do prawidłowego wzrostu potrzebuje temperatury pomiędzy 16 a 25 stopni Celsjusza. Odpowiednie stanowisko dla fasoli jest słoneczne – nie lubi ona miejsc zacienionych. Nasiona fasoli należy sadzić w podłożu żyznym i zasobnym w próchnicę, o pH obojętnym lub zasadowym. Dobrze gdy gleba jest umiarkowanie wilgotna i ma tendencję do szybkiego nagrzewania się.